+373 22 27-84-05 | +373 67 27-84-05

7 stațiuni de schi pentru buget redus, care pot rivaliza cu Alpii7 stațiuni de schi pentru buget redus, care pot rivaliza cu Alpii

În timp ce schiorii profesioniști sunt susținuți de sponsori, pentru restul muritorilor de rand, schiul poate fi un sport destul de scump. Dar sportul tău de iarnă preferat nu ar trebui să îți producă o gaură în portofel. Există câteva destinații alternative, ieftine și faine de schi, în Europa Centrală și de Est, unde poți economisi orice, de la închirierea echipamentelor de schi, la mâncare și băutură, fără să fie nevoie să renunți la zăpadă.
Cu ajutorul investițiilor masive din ultimii ani, aceste stațiuni au început să concureze serios cu pârtiile atât de populare ale Alpilor francezi, elvețieni și austrieci. Bineînțeles, aceastea sunt mai mici (și probabil nu la fel de sofisticate) ca suratele lor, dar zăpada este la fel de albă și pufoasă … și mult mai puțin aglomerată…. și mai ales mult mai puțin costisitoare!
Iată lista noastră cu 7 cele mai bune stațiuni din Europa Centrală și de Est, pentru o vacanță de schi low-cost.
 
Spindleruv Mlyn – Cehia

Un moment de respiro pe pârtia de la Spindleruv Mlyn. © romanboed
Ascunsă printre vârfurile acoperite de zăpadă ale celui mai mare lanț muntos din Republica Cehă, Munții Krknose, (tradus prin Muntii Uriași), își duce viața liniștită Spindleruv Mlyn, una dintre cele patru stațiuni din zonă. Pentru faptul că oferă facilități pentru copii și kilometri întregi de pârtie, Spindleruv Mlyn este înconjurat de o superbă rezervație naturală, protejată UNESCO.
După o zi epuizantă la ski, îndreaptă-te spre sătucele fermecătoare acoperite de zăpadă de pe la poalele stațiunii, unde mirosul de tocană gătită la foc mic și cel de clatite plutește prin aer.
Iar pentru o experiență nouă și excentrică, fabrica de bere, Novosad, oferă un tratament de spa mai neobișnuit – îmbăierea cu bere!
 
Jahorina – Bosnia

Stațiunea Jahorina
Gazdă a Jocurilor Olimpice de Iarnă la schi feminin în 1984, Jahorina atrage constant schiorii în căutare de servicii de calitate pentru sportul lor preferat.
Stațiunea se ridică mândră printre Alpii Dinarici din Bosnia, iar pârtiile largi, curate și primitoare te îmbie să te odihnești după o zi plină în cabanele primitoare din mijlocul pădurii de brazi.
Fiind la doar un drum scurt distanță de Sarajevo și costurile mici fac din această stațiune balcanică de schi o destinație nemaipomenită pentru un city break, ca să nu mai vorbim de popularitatea sa în rândul iubitorilor de natura, care vin aici constant pentru drumeții pe munte, săniuș și aer curat.
 
Bialka Tatrzanska – Polonia

Munții Tatra din Polonia. © Leszek.Leszczynski
Zakopane este cea mai mare și mai vizitată stațiune din Polonia, dar dacă vrei prețuri mai mici și pe deasupra să și eviți aglomerația, mai bine alege Bialka Tatrzanska cu aerul său de sătuc de munte.
Pârtiile largi și mărginite de pădure sunt minunate pentru familiile cu copii, începători, sau intermediarii care vor să își exerseze abilitățile. Iar gustarea cu brânză de oaie afumată, afine și o ceașcă de ceai fierbinte te vor încălzi ți îți vor da energia necesară să stai pe pârtie până tarziu.
În acest refugiu minunat departe de nebunia lumii, noptile sunt liniștite, iar o baie fierbinte în apele geotermale puse la dispoziție în bazine în aer vor fi de-a dreptul reconfortante la sfârșitul zilei.
 
Jasna – Slovacia

Telecabina Funitel în Vârful Chopok
Una din cele mai bine păzite secrete ale Slovaciei, Valea Demanovska Dolina din Jasna este o adevărată împărăție a zăpezii, cu peisaje albe ca de basm, unde pârtiile taie direct prin natura sălbatică.
În timp ce vârful Chopok atrage turiștii aventuroși pentru altitudinea sa de 1000 m, amatorii dau peste instructori calificați și școli excelente de schi.
 
Bansko – Bulgaria

Munții Pirinei din Bulgaria. © Nick Moise
Recent modenizata stațiune din Bulgaria, Bansko, a devenit de curând una dintre destinațiile favorite ale celor care iubesc zăpada, deoarece oferă atât zăpada pufoasă pe care o căutăm cu toții, cât și cazare în condiții decente și cu mai multe facilități decât doar niște ciocolată caldă lângă foc.
Desi pare extrem de primitor pentru începători, stațiunea nu se adresează neapărat tuturor care vor să simtă cum e să ai niște clăpari în picioare. Profesioniștii pot să se angajeze la viteză maximă printre molizi iar coborârea va fi cel puțin la fel de spectaculoasă ca și peisajul.
Bansko este cea mai mare stațiune de schi a Bulgariei și de aceea se mai poate întâmpla să fie aglomerație mare la teleschi, dar aceeasta poate fi compensată printr-un mic dejun gustos.
 
Kranjska Gora – Slovenia

Teleschiurile colorate din Slovenia
Situată în mijlocul unei păduri de pini în Alpi, între Austria și Italia, stațiunea Kranjska Gora este ideală pentru familiile cu copii.
Ce îi lipsește acestui complex este terenul plin de provocără, fiind mai potrivit pentru cei care preferă pârtiile blânde cu începătorii, înconjurate de un pesaj încântător. În schimb a fost una dintre stațiunie care au găzduit Cupa Mondială la schi acum mai bine de 50 de ani.
În pofida istoriei sale, Kranjska Gora nu se dedă la prețuri mari și nici nu e nevoie să fii vreo celebritate ca să îți poți permite o cazare la marginea pârtiei.
 
Popova Sapka – Macedonia

Vedere a complexului Popova Sapka © markovskavesna
La o altitudine mai mare decât majoritatea suratelor ei din Europa de Est Popova Sapka, poate fi găsită în creierii Alpilor Dinarici.
Orașul pare adormit printre străzile sale albe și pustii, dar este perfect pentru cei în căutarea unui loc secret. Teleschiurile poate par de modă veche, dar pantele netede și neumblate merită cu siguranță – mai ales că te poți bucura în liniște de ele.
Iar dacă ai chef să te aventurezi mai departe în zăpada neumblată, ești un norocos, deoarece Popova Sapka este prima stațiune din Europa, care a introdus conceptul de snowcat! Practic o mașină de bătut zăpada îți va face pârtie după pofta inimii.
 
Sursa: momondo.ro